Iedereen weet dat we op StepBridge niet met handgeschudde spellen spelen. Dat gegeven leidt soms tot ware pareltjes. Recent schoof ik even aan bij mijn oude maatje Ivar, die tegenwoordig in Denemarken resideert. Ik werd meteen getrakteerd op vuurwerk:

Je hoort, bij niemand kwetsbaar, rechts openen met 3SA* (gambling) en je mag een bod verzinnen met:
 -
 AB765
 75
 HBT952

Ivar koos voor 4. Gedurfd en niet helemaal mijn keus. Althans, ik zou eigenlijk graag 4 als Wereldconventie willen kunnen bieden: een minor en een major, maar ik ben bang dat die conventie niet op de kaart stond. Anyway, 4 maakte het voor zijn partner MichaelS niet moeilijk. Die had – na 4 door Zuid – een makkelijk 5-bod:
 B85
 HVT93
 -
 A8763

Hoewel ook hier een alternatief mogelijk is: kan een en-passant-bod van 5 kwaad of zou maat dat opvatten als een eigen klaverenkleur? Noord doubleert (mogelijk om een hartencontrole te ontkennen), en allen passen. Het doublet blijkt, hoewel waarschijnlijk niet zo bedoeld, een mooi voorbeeld van een ‘stripe-tailed ape double (gestreepte-staart aap doublet)’.

Er is sprake van een gestreepte-staart aap doublet als je de tegenstander doubleert op 5-niveau om daarmee een betere score te behalen dan wanneer de tegenstanders slem bieden. Immers, 5X + 1 = 750 en 6C = 980.  Dus door de tegenstander op 5-niveau te doubleren, krijg je meer punten dan als de tegenstander zonder doublet slem zou bieden. Om sprake te laten zijn van een echt gestreepte-staart aap doublet, moet je ook werkelijk doubleren met de overtuiging dat de tegenstanders zonder doublet slem zouden bieden, maar dat is voor de puristen. Als je de tegenstanders doubleert op 5-niveau terwijl ze een dicht slem missen, kan je best een beetje bluffen dat je een gestreepte-staart doublet hebt losgelaten.

Maar waarom heet dit doublet een gestreepte-staart aap doublet? Als je tegenstanders doorhebben dat ze gedoubleerd worden in een potdicht contract, dan zullen ze redoubleren. En 5XX + 1 = 1200. Dus dan is het doublet opeens niet meer zo lucratief. Het is daarom van belang om na een redoublet te kunnen vluchten naar een eigen kleur (in dit spel kan noord nog 6R bieden na een redoublet). Ofwel, als de tegenstanders redoubleren dan ren je weg als een gestreepte-staart aap!

Overigens bestaat een gestreepte-staart aap niet in de natuur, hoewel een ringstaartmaki aardig in de buurt komt (wel een gestreepte staart, maar geen aap).

Het hele spel:

N/- Noord
♠ T62
82
AHVBT32
West 4 Oost
♠ B85
HVT93 AB765
75
A8763 Zuid KBT952
AHVB9743
4
9864
V

Een van de meest bijzondere dingen aan dit spel is dat OW de minderheid aan punten hebben maar toch de meerderheid aan slagen. De frequentiestaat laat een verschil zien van 27 impen tussen de twee uiterste scores (in NZ 5♠XC = +11 en in OW 5X+1 = -16).

U kunt het betreffende spel zelf bekijken door het spel op te vragen via Overzicht->Gespeeld spel en dan spelnummer 3989127 op te zoeken (gebruik hiervoor de desktopversie van StepBridge, op een tablet kunt u geen spelnummer opvragen).

Michael Reuser (Stepnaam: Bob)

Oproep:
Bent u ook een bijzonder spel tegengekomen op StepBridge dat extra aandacht verdient? Meld het ons op klantenservice@stepbridge.nl. Als we uw spel gebruiken ontvangt u een handige StepBridge shopper. Schrijft u zelf het artikel, en wordt het 1-op-1 geplaatst, dan ontvangt u de StepBridge shopper en een jaarlidmaatschap van StepBridge.