Deelnamepunten
Inschrijven
Toernooivormen
Zwitsers
Deelnemen
Uitslagen
Tijd
Wedstrijdleider
Miskliks
Toernooireglement

U kunt bij StepBridge dagelijks meedoen aan drives/toernooien. Daarnaast organiseren we regelmatig drives of competities met een speciaal tintje. Ook kunt u meedoen aan een clubcompetitie als u lid bent van een bridgeclub die de clubcompetitie ook op StepBridge aanbiedt (informeer hierover bij uw eigen bridgeclub).

De dagelijkse toernooien komen elke week terug en vindt u in de activiteitenlijst in het tafeloverzicht. Speciale drives en competities kondigen we aan via het startscherm en/of per e-mail.

Bij alle toernooien ongeacht het aantal spellen worden meesterpunten toegekend conform de NBB-schaal.

Deelnamepunten

Voor alle niet-gratis toernooien heeft u deelnamepunten nodig. Hoeveel deelnamepunten gevraagd worden voor een toernooi ziet u op het toernooi Info scherm bij “Kosten”. Deelnamepunten worden alleen afgeschreven als u daadwerkelijk meedoet aan het toernooi.

>> Klik hier voor meer informatie over deelnamepunten.

Inschrijven

Of u nu mee wilt doen aan een toernooitje, een speciale drive of een clubcompetitie, in het StepBridge programma heet het altijd een “toernooi”.

Inschrijven voor een toernooi doet u via de volgende stappen:

  1. Open het tafeloverzicht (Menu=>Overzicht=>Tafels).
  2. Klik op het toernooi waaraan u mee wilt doen in de meest linkse kolom (activiteit) van het tafeloverzicht.
  3. Klik op de knop “Ga naar activiteit” onderin het tafeloverzicht.
  4. U heeft nu het StepBridge hoofdscherm met de groene achtergrond voor u. In het midden van het groene scherm ziet u de tekst “Informatie en Registratie”. Klik hier op.
  5. Het Toernooi Info scherm verschijnt nu.
  6. U schrijft in door de spelersnaam van uw partner in te vullen en op “Inschrijven” te klikken.
  7. Het Toernooi Info scherm geeft vervolgens aan of de inschrijving gelukt is, en of uw partner de inschrijving ook al heeft afgerond. De inschrijving is pas compleet als uw partner zich ook heeft ingeschreven.

Nadat u zich heeft ingeschreven, blijft uw inschrijving actief zolang u zich niet uitschrijft. U kunt na uw inschrijving dus gerust uitloggen, competitie gaan spelen, of een ander toernooi gaan spelen, als u er maar voor zorgt dat u voor aanvang van het toernooi in de toernooilobby bent.

Automatch

Het is bij de meeste toernooien ook mogelijk om zonder partner in te schrijven. U laat dan bij het inschrijven het vakje met “spelersnaam partner” leeg en u klikt op “Inschrijven”. Als u hiervoor kiest, wordt u vijf minuten voor aanvang van het toernooi automatisch gekoppeld aan een andere speler die ook zonder partner heeft ingeschreven. De computer koppelt automatisch spelers aan elkaar die zo dicht mogelijk bij elkaar liggen qua speelsterkte (bij een parentoernooi wordt het parenniveau gebruikt). Overigens is het verplicht om het toernooi te spelen met de partner aan wie u gekoppeld bent.

Toernooivormen

Er zijn verschillende toernooivarianten. Welke variant wordt gespeeld staat bij de toernooi informatie..

  • Parentoernooi met parentelling.
    Deze variant is bij iedereen bekend, omdat dit bijna altijd op uw clubavond en op live toernooien gespeeld wordt.
  • Parentoernooi met Butlertelling.
    Hoe butlertelling precies werkt, wordt op deze site goed uitgelegd.
  • Individueel toernooi met Paren- of Butlertelling.
    Niemand heeft een vaste partner. Iedereen schrijft in als individuele speler. Iedereen wisselt na iedere ronde van tegenstander en partner. Dit gebeurt volledig automatisch, u hoeft hier zelf niets aan te doen.

Zwitsers

Tenzij anders vermeld worden de toernooien Zwitsers ingedeeld. Dat wil zeggen dat na iedere ronde een tussenstand wordt opgemaakt. Dat gebeurt supersnel zonder dat u het merkt. Op basis van die tussenstand wordt de nieuwe ronde ingedeeld, zodanig dat de nummer 1 van dat moment gaat spelen tegen de nummer 2. Zij spelen aan tafel 1. Aan tafel 2 spelen de nummers 3 tegen 4 enzovoorts. U kunt dus uit uw tafelnummer afleiden waar u in de tussenstand staat.

Bij het Zwitserse systeem speelt u dus steeds tegen tegenstanders die vlak bij u in het tussenklassement staan. U ontmoet vrijwel het hele toernooi tegenstanders gelijkwaardig niveau.

Deelnemen

U dient voor aanvang van het toernooi aanwezig te zijn in de toernooilobby. Elk activiteit binnen StepBridge heeft zijn eigen lobby. Als u in de algemene lobby zit bij toernooi-aanvang, wordt u niet ingedeeld en uw partner ook niet.

Er zijn verschillende manieren om naar de toernooilobby te gaan:

  • of: Dubbelklikken op de naam van het toernooi in de activiteitenlijst.
  • of: Het toernooi selecteren in de activiteiten en dan op “Ga naar” klikken in de knoppenbalk.
  • of: In het toernooi info scherm (waarmee u zich heeft ingeschreven) op de knop “Ga naar toernooilobby” klikken.

Let op: als u in het tafeloverzicht een toernooi heeft geselecteerd, bent u nog niet aanwezig bij dat toernooi!

Als u bent ingeschreven voor het toernooi en aanwezig bent in de toernooilobby, dan gaat de rest vanzelf. Het indelen van de eerste ronde en het wisselen gaat automatisch. U hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Uitslagen

Direct na afloop van het toernooi krijgt u in het berichtenvenster uw resultaat te zien en wie 1 t/m 3 zijn geworden.  Na afloop van het toernooi ontvangt u de uitslag per email, inclusief de gespeelde spellen en de resultaten van het veld. U kunt de uitslag ook bekijken op de website

Tijd

Tijdens een toernooi heeft u een vaste tijd per ronde. De tijd per ronde staat op het toernooi informatiescherm. Bij de meeste toernooien heeft u 5 minuten en 40 seconden per spel, ofwel 10 minuten en 45 seconden per ronde van twee spellen. Tijdens het toernooi ziet u altijd een klokje in beeld met de nog resterende rondetijd. Indien u bij aanvang van het laatste spel minder dan 80% van de per spel beschikbare tijd over heeft, dan verschijnt het spel niet op het scherm. Het paar dat in de ronde de meeste tijd heeft gebruikt, krijgt een score van 40%(-3 IMPs) en het andere paar een score van 60%(+3 IMPs).

Indien u een spel wel aanvangt, maar niet binnen de gegeven tijd af krijgt, dan rekent de computer uit welk paar die ronde de meeste tijd heeft gebruikt. Dat paar krijgt een kunstmatige score van 40% (-3 IMPs). Het andere paar krijgt automatisch 60% (+3 IMPs). Direct na afloop van het spel krijgt u te zien welk percentage u heeft gekregen.

In enkele bijzondere gevallen kan de WL besluiten de arbitrale score wegens tijdsoverschrijding te wijzigen. Zie competitiereglement.

Wedstrijdleider

Bij elk toernooi is een wedstrijdleider “aanwezig”*. U kunt de wedstrijdleider altijd aan uw tafel roepen of om assistentie vragen, bijvoorbeeld bij inschrijvingsproblemen. U kunt met de wedstrijdleider communiceren door uw bericht in de berichtenbalk in te typen en vervolgens voor “Wedstrijdleider” te kiezen in de uitklapbox rechts naast de berichtenbalk. De wedstrijdleider is ingelogd onder zijn eigen spelersnaam. Hij is te herkennen aan de tekst “WL” achter zijn naam bij het versturen van berichten. De berichten van de wedstrijdleider worden in het donkerrood getoond.

* Houdt u er wel rekening mee dat de wedstrijdleider thuis vanaf zijn eigen PC het toernooi moet leiden. De communicatiemogelijkheden via de chatbalk zijn beperkt. Zijn tijd is beperkt, zeker bij een groot deelnemersveld. Er zijn soms connectieproblemen. Internettoernooien zijn anders dan live-toernooien. Enig begrip voor deze moeilijke taak wordt zeer op prijs gesteld.

Miskliks

Als u tijdens een toernooi een misklik doet tijdens het bieden, drukt u meteen op F5. Dan worden uw tegenstanders geïnformeerd over de misklik en gaat deze informatie naar de wedstrijdleider. Hij beoordeelt of het een evidente misklik is. Zo ja, dan maakt hij de misklik ongedaan. Miskliks bij het spelen worden niet ongedaan gemaakt. Bij een toernooi kunnen de spelers niet zelf een misklik ongedaan maken.

Toernooireglement

Het volledige toernooireglement vindt u hier.