Pech onderweg
door Hetty Toussaint (spelersnaam Hetty)

Vorige week speelde ik een spannende 6 op StepBridge. Mijn hand:
 ABT42
 V984
 93
 53

Het is Butler, en mijn partner, Esther (EsSij), opent met 2, wat bij ons het sterkste bod is of zwak voor de hoge kleuren. Mijn antwoord is 2 (voorkeur  indien zwak). Hierna laat mijn partner 3 horen, dus ik weet nu dat ze sterk is (ca. 23+) en verwacht minimaal een 5-kaart  met goede honneurs. Omdat ik er maar 2 heb besluit ik om mijn 4-kaart harten te noemen en bied 3. Esther biedt 4 en ik sta voor de vraag of ik met mijn 7 punten een slempoging ga wagen. Omdat Esther zelfs nog iets sterker kan zijn dan 23 punten, besluit ik door te gaan en bied 4SA (RKC). Haar antwoord is 5♣, wat 1 of 4 keycards aangeeft, in dit geval dus 4. Dat was het beste nieuws wat ik kon krijgen, we hebben alle azen en troefheer in ons bezit, en ik besluit de bieding met 6

De dummy verschijnt:
 -
 AH52
 AV654
 AHVB

 ABT42
 V984
 93
 53

Ik krijg 3 start, en zie een mooie dummy, mogelijk zelfs met uitzicht op 13 slagen. Vol vertrouwen laat ik 2 bijspelen, waarop rechts een schoppentje bijgooit… Oeffffffff. Dat is zo een beetje het enige zitsel waarmee 12 slagen niet waarschijnlijk zijn. Wat een pech! Meteen denk ik na (ook blondjes doen dat wel eens) hoe mijn speelplan nu gaat worden.

Tegenstander begon dus met BTxxx achter mij… Hoe dit contract toch te maken? Troef spelen is uitgesloten, dan weet ik zeker dat ik down ga. De ruitens vrijspelen heeft ook geen nut, want omdat ik de troeven niet kan trekken, kan ik ook geen vrije ruitens incasseren. De snit op H heeft dus ook geen zin, zelfs als die goed zit, schiet ik daar nog niets mee op. Het gaat er dus om zoveel mogelijk troeven los van elkaar te maken, zonder dat er kan worden overgetroefd. Ik zie een kans als mijn linkertegenstander een 3-kaart ruiten en een 3-kaart klaveren heeft.

Met klotsende oksels speel ik een kleine klaveren naar de Aas en speel de heer en vrouw ook na, waarop ik op de derde klaveren een ruiten afgooi en tegenstander nog steeds bekent. Daarna speel ik vanuit dummy A, troef de tweede ruiten met 8 en speel schoppen aas waarop ik in de dummy de laatste klaveren weggooi. Vervolgens 2 die ik in dummy troef met 5. Ik speel weer een ruiten en troef met 9. Ik heb inmiddels door dat ik het contract ga maken! Linker tegenstander heeft nu nog BT76 over terwijl ik nog over heb:

 -
 AH
 V6
 -

 BT4
 V
 -
 -

Ik moet nog 3 slagen maken en dat is nu niet moeilijk meer. Schoppen getroefd, ruiten getroefd (waarop tegenstander moet ondertroeven) en schoppen getroefd maken twaalf slagen.

Het hele spel:

Z/- Noord
 HV9865
 –
 H87
West  T987 Oost
♠ –  ABT42
 AH52  V984
 AV654  93
 AHV4 Zuid  53
 73
 BT763
 BT2
 B62

Naschrift redactie:

Hetty speelde dit spel op 18 oktober. In de frequentiestaat is te zien dat zelfs 4niet gemaakt werd. Een mooie prestatie dus om op dit spel niet in paniek te raken en na als enige dit slem geboden te hebben, ook als enige 12 slagen binnen te slepen. Een verdiende 14 IMPs! U kunt het betreffende spel zelf bekijken door het spel op te vragen via Overzicht->Gespeeld spel en dan spelnummer 3898345 op te zoeken (gebruik hiervoor de desktopversie van StepBridge, op een tablet kunt u geen spelnummer opvragen).

Bent u ook een bijzonder spel tegengekomen op StepBridge dat extra aandacht verdient? Meld het ons op klantenservice@stepbridge.nl. Als we uw spel gebruiken ontvangt u een handige StepBridge shopper. Schrijft u zelf het artikel, en wordt het 1-op-1 geplaatst, dan ontvangt u de StepBridge shopper en een jaarlidmaatschap van StepBridge. Draagt u een spel aan en een stukje dat nog bewerkt moet worden dan ontvangt u de StepBridge shopper en een half jaarlidmaatschap.