Je besluit op de zoveelste warme zomeravond op rij nog even te gaan Steppen, lekker met de ventilator aan. Het is paren en je raapt op:

 9
 AHB975
 AH95
 76

Je opent met 1, en partner verblijdt je met 3. Je biedt 4, wat het eindcontract wordt. Je krijgt A start, en de dummy gaat open:

 AHB76
 8642
 6
 VB2

 9
 AHB975
 AH95
 76

Op klaveraas speel je in dummy een kleintje, en geeft oost een aansignaal. West speel klaver na, waarop je de boer speelt, oost de heer en in je hand gaat de laatste klaver weg. West speelt een kleine klaveren na. Dit is de situatie:

 AHB76
 8642
 6
 V

 9
 AHB975
 AH95
 -

Op enig moment in het spel is het belangrijk om je slagen te tellen en een speelplan te maken. Liefst als de dummy open gaat, maar in ieder geval op moment dat de eerste beslissing genomen moet worden. Met 10 hartens samen, is de kans dat de hartens 2-1 zitten ca. 80%. Dus de kans dat V valt is 80%. En als de hartens 3-0 zitten, kan je in 50% van de gevallen de vrouw er nog uitsnijden. Dus de kans op 0 hartenverliezers is ca. 90%.

Je telt dus 6 troefslagen, 2 schoppenslagen en 2 ruitenslagen, is bij elkaar 10 slagen. Daarnaast kan je altijd een ruiten troeven aan de korte kant, dus maak je altijd 11 slagen. Aangezien je al 2 slagen verloren hebt, maak je altijd de rest van de slagen. Of dreigt er nog gevaar?

Ja, er dreigt zeker gevaar. West is uitgekomen met A zonder de heer erbij. Dat kan heel goed van Ax zijn geweest. Veel spelers komen nooit met de aas uit zonder heer ernaast, behalve als ze de aas sec hebben, of tweede. Dat betekent dat de kans op Ax bij west levensgroot is, en in dat geval dreigt een introever. Dus, hoewel V in dummy hoog is, is het belangrijk om voor te troeven om te voorkomen dat west een slag maakt (en het is paren, dus de overslag is belangrijk). Maar hoe hoog moeten we voortroeven?

Als je met A of ♥H voortroeft weet je zeker dat west niet kan overtroeven. Maar dan is er weer een nieuw probleem. De kans is nog steeds ca. 80% dat de hartens 2-1 zitten, en dan zit V in de meerderheid van de gevallen bij de dubbelton (ca. 67%). Dus hoog voortroeven en daarna proberen de vrouw er uit te slaan, leidt maar in 33% van de 2-1 zitsels tot succes. Daarnaast kan west een 3-kaart troef hebben (VT3) en dan gaan er opeens 2 troefslagen verloren door hoog voor te troeven.

Laag voortroeven is ook geen optie, want dan kan west in de meeste gevallen overtroeven met de vrouw of de tien.

De juiste kaart is voortroeven met B. Door voor te troeven met B heb je in ca. 50% van de 2-1 zitsels succes. En bij 3-0 zitsels verlies je altijd 1 slag, maar nooit 2 zoals bij voortroeven met A of K kan gebeuren.

Dit spel werd op 13 juli op StepBridge gespeeld (spel 686). Het spel is aan 22 tafels gespeeld, en iedereen speelde een hartencontract. Op 4, 5 of 6-hoogte. Van die 22 keer werd 17 keer met A gestart (en daarna klaver doorgespeeld).

Er waren dus 17 leiders die dit probleem moesten oplossen. Vijf (30%) daarvan deden het helemaal goed en troefden voor met de B. En vier leiders (23%) troefden wel voor, maar met de verkeerde harten. Acht leiders (47%) troefden helemaal niet voor, maar gooiden in de hand een ruiten weg.

In de praktijk had west 3 sec en had oost VT. Leiders die laag voortroefden kwamen dus met de schrik vrij. 4C leverde 40% op, terwijl 4+1 met 60% werd beloond. De top ging naar de leiders die een andere start dan A kregen.

Dit spel heeft dus een aantal problemen in zich. Ten eerste moet onderkend worden dat er gevaar drijgt. De leiders die een ruiten weggooiden waren zich waarschijnlijk van geen gevaar bewust. En als het gevaar eenmaal onderkend is, moet de juiste kaart worden gespeeld, en dat is nog niet zo eenvoudig. Twee hordes dus, die samen de meerderheid (70%) van de leiders deden struikelen.

Het hele spel:

Z/- Noord
 AHB76
 8642
 6
West  VB2 Oost
 T8543  V2
 3  VT
 VB732  T84
 A3 Zuid  HT9854
 9
 AHB975
 AH95
 76

Wist u overigens dat bij StepBridge op drukke tijdstippen de spellen per groep worden gespeeld? De aanwezige speles worden in drie gelijke delen opgedeeld (op basis van niveau), waarbij per groep een aparte set spellen wordt gespeeld. Op die manier zijn de resultaten op een spel beter met elkaar te vergelijken. Het bovenstaande spel werd in de middelste groep gespeeld.

Epko Steinmetz (Epko), met dank aan Willem van der Linden (WillemL)